ABSTRAKTNA POKRAJINA IZ ZRAKA

Avtor dela Tanka rdeča črta je Tomaž Hartman, inženir gozdarstva. Umetniško delo je naredil leta 2013, in sicer je to mozaik, narejen večinoma iz lesa, ki ga je več, in kamna, ki ga je manj. Umetnina meri 139 cm v višino in 264 cm v dolžino, sestavljajo jo trije deli. Nahaja se v Likovnem salonu Kočevje.

Mozaik, ki ga sestavljajo tri enako velike plošče, povezuje tanka rdeča črta, po kateri delo tudi nosi ime. Sestavljena je predvsem iz naplavin lesa in nekaj kamenčkov. Prostor je prikazan iz ptičje perspektive s točkasto kompozicijo. Fotografija mozaika deluje bolj hladno, v nasprotju pa original deluje zelo toplo in živo. Prevladujejo zemeljske barve: temno rjavi, svetlo rjavi, oker in sivi odtenki, vmes pa izstopa malo modre in rdeče barve.

Mozaik je sestavljen iz starega lesa, predvsem iz pravokotnih koščkov in nekaj kvadratov ter krogov. Prevladujejo trije veliki pravokotniki v sredini, na levi in na desni. Opazi se tudi, da je na vsaki plošči eden od kvadratkov pobarvan modro: na prvi plošči levo zgoraj, na sredinski plošči na sredini in na desni plošči desno zgoraj. Na vseh treh ploščah je rdeča črta, ki je najbolj opazna in je narejena iz železa. Črta predstavlja avtorjevo življenjsko pot. Mozaik spada v moderno umetnost, in sicer abstraktno.

Slika 1: Tanka rdeča črta (Vir: https://tomazhartman.si/work/wood/#&gid=1&pid=14)

Tomaž Hartman, rojen leta 1957, je univ. dipl. inženir gozdarstva. Z mozaiki se je začel ukvarjati leta 2006 kot samouk. Svojo ljubezen do narave, potovanj in literature je začel združevati v mozaike in skulpture. Njegova dela so bila razstavljena na veliko razstavah: 2012 Les, kamni, mozaiki v Kočevju, 2016 Apsyrtides v Zagrebu, 2018 Apsyrtides v Kozjanskem parku, 2020 Apsyrtides v Likovnem salonu Kočevje. Iz tega je razvidno, da je avtor prepoznaven v širšem slovenskem prostoru. A ni edini, ki se ukvarja z lesenimi izdelki, kajti v Ljubljani Tomaž Zarifa, kipar mlajše generacije, tudi razstavlja lesene skulpture z imenom To niso sanje. Menim, da je prav, da je tudi nekaj umetnikov, ki izdelujejo svoje umetnine iz naravnih bogastev.

Meni se zdi umetnina zelo zanimiva, kajti sprašujem se, kako je bil mozaik narejen. Ob sliki si predstavljam naravo z lesom, rdeča črta pa v meni vzpodbudi predstavo o tovarnah in gradnji novih stavb, ki uničujejo okolje.

Lovro Oražem, 2. a (šolsko leto 2023/2024)

VIRI IN LITERATURA

– E-korespondenca z avtorjem

– HARTMAN, T. (2013). Tanka rdeča črta. Zbirka predmetov. Kočevje: Pokrajinski muzej Kočevje.

– HARTMAN, T. (2020). Apsyrtides-iskanja. Kočevje: Pokrajinski muzej Kočevje, Likovni salon Kočevje.

– CUKIJATI, A. (2019). lesene skulpture Tomaž Zarife. Dostopno 30. 11. 2023 na: https://primorske.svet24.si/2019/07/15/lesene-skulpture-tomaza-zarife