Fotografija Urške Pečnik

Avtorica umetniškega dela je Urška pečnik. Fotografija je del fotografske serije, posnete za modno oblikovalko Katrin Večerina. Nastala je junija leta 2022.

Slika 1: Eyes (Vir: Urška Pečnik)

 

Naše oko privabijo drzne barve. Na fotografiji prevladuje rdeča barva, poleg pa opazimo tudi roza in oranžne odtenke. Na sredini fotografije je ženska postava v navpični kompoziciji. To zmoti leva roka, ki daje občutek diagonale. Model je oblečen v inovativne tkanine rdeče barve, ki  se sklada z ozadjem. Na sebi ima torbice v roza in oranžnih barvah, ki rdeč odtenek zaradi pasov torbe razbijejo. Glavni posebnosti slike sta celofan, ki prekriva postavo in obraz ženske, prav tako pa sliki doda odsev svetlobe. Celofan je naguban, saj ga model v višini pasu stiska k sebi.

Drugo posebnost opazimo na očeh, na katerih je dodatek močnih črnih trepalnic, prav tako pa roza senčilo na vekah poudari njene modre oči. Tema fotografije je posvetna, motiv je podoba modela.

Fotografinja Urška Pečnik pravi, da je prioriteta fotografije drzna, surova in eksperimentalna estetika z mnogimi elementi »campa«– kot je senzibilno in ekstravagantno teatralnost definirala Susan Sontag. Sporočilo fotografije prikazuje neizpodbiten ženski pogled, ki se ne podreja moškim fantazijam, temveč izriše prostor za žensko v kombinaciji z individualno feminilno izraznostjo, pripovednostjo in fantazijami.

Urška Pečnik je fotografinja, vizualna in sodobna umetnica. Rodila se je leta 1991 in svoje otroštvo preživela v Kočevju. Leta 2014 je diplomirala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, nato pa magistrski študij na področju fotografije nadaljevala na Accademia di belle arti di Brera v Milanu. Ustvarja v različnih žanrih, v modni fotografiji se najlažje umetniško izraža.

Fotografinja v domačem okolju ni preveč znana, zato pa svoje umetnine širi v Ljubljani, Milanu in drugod. V Ljubljani je avgusta in septembra 2023 njeno razstavo gostila Galerija Kresija in atrij Ljubljanske mestne hiše z naslovom MODA ART, ki jo je Urša Pečnik pripravila z Anjo Medle. 5 maja 2023 je v Rovinju zmagala na mednarodnem natečaju Photodays Rovinj, v kategoriji modna fotografija. Festival je zaznamovan kot eden bolj prepoznavnih in je odprt za cel zahodni svet. Svojo ustvarjalnost pa bo delila tudi v Reki, kamor se je preselila septembra 2023. Urško Pečnik v ustvarjalnost vržejo »čudne« zgodbe is področja psihologije. Fotografinja je velika ljubiteljica psihologa Carla Junga, ki se je v svojem delu oddaljil od Freudove teorije psihoanalize in je v svoji teoriji poudarjal individualizacijo.

Urško Pečnik lahko primerjamo s Petrom Mavrinom, ki prav tako prihaja iz Kočevja. Peter Mavrin je svetovno znan modni oblikovalec, ki oblikuje pod svojo blagovno znamko, v katero vnaša inspiracije iz otroštva. Leta 2014 in 2017 je dobil nagrado Elle Style Awards za modnega oblikovalca leta. S svojim delom je navdušil Lady Gaga, Beyoncé in druge.

Na fotografijah Urške Pečnik ne vidimo retuširanih teles in klišejskih ekscesov. Fotografinja modo spretno kombinira s kontrasti med retro elementi in futurizmom,  religiozno estetiko in seksualnostjo, običajnimi mestnimi prizori in eleganco, naravo in luksuzom. To ustvari nepričakovano in razgibano vizualno udarnost, ki je ob delu za oblikovalce, znamke, modne tedne in revije zlahka prepoznavna zaradi svojega unikatnega sloga. V slovenskem umetniškem in modnem prostoru je le malo fotografov, ki pri svojem ustvarjanju odstopajo od komercialnosti in polirane popolnosti stereotipne modne fotografije, ki je v osnovi namenjena prodaji in širjenju nerealističnih lepotnih standardov. Urška Pečnik v svojem ustvarjanju močno odstopa od povprečja in prek konceptualno zasnovanih pristopov k fotografiji sledi velikanom modne fotografije, ki so od nekdaj ciljali k presečni množici med komercialno in umetniško fotografijo, s poudarkom na ekspresivnosti in pripovednosti. Prepoznaven element tovrstne modne fotografije je tudi udarnost, ki jo Urška Pečnik doseže prek orisa modelove osebnosti, poudarjene s scenskimi elementi

Fotografijo sem si izbrala zaradi njenih živih in drznih barv. Tudi sama se rada ukvarjam z modo in fotografijo, zato mi je slika še bolj zanimiva. Všeč mi je njeno modno kombiniranje s kontrasti in retro elementi. Na sliki je precej poudarjeno žensko telo  v umetniški luči. Uporaba celofana, zaradi katerega se odbija svetloba, pa mi najbolj pade v oči.

Katarina Zoja Pogelšek, 2. b(šolsko leto 2023/24)+

VIRI IN LITERATURA

  1. (brez avtorja) (2023). Domačinka Urška Pečnik, modna fotografinja, ki je prepričala Vogue. Dostopno 30. 11. 2023 na: https://e-utrip.si/domacinka-urska-pecnik-modna-fotografinja-ki-je-prepricala-vogue/

2.(brez avtorja) (2021). Urška Pečnik. Dostopno 30.11. 2023 na: https://elle.metropolitan.si/styleawards/esa2021/elle-mladi-talent/urska-pecnik/

  1. (brez avtorja) (2023). Peter Movrin. Dostopno 30. 11. 2023 na: https://sl.wikipedia.org/wiki/Peter_Movrin

3.(Pogelšek K. Z., osebno komuniciranje z Urško Pečnik, 2023)