Ribniška grajska znamenitost

O parku kulturnikov

V Ribniškem gradu so leta 1982 oblikovali Park kulturnikov pod okriljem Turističnega društva Ribnica. V parku so na kamnita obeležja vklesali 70 imen oseb, ki so prispevali k razvoju Ribnice oziroma bili povezani z njo. V parku sta ribniški profesor Janez Debeljak in slovenski literarni zgodovinar Anton Slodnjak pripravila besedila. Arhitekt Vlasto Kopač je naredil načrt za spomenike in njihovo postavitev.

 

Park kulturnikov je spominski park, ki se nahaja v ribniškem gradu. Svoja obeležja so dobili vsi zaslužni možje, ki so bili rojeni v občini Ribnica in so prispevali h gospodarskemu, kulturnemu, umetnostnemu in socialnemu razvoju naše družbe. Njihov pomen ni vezan samo na Ribniško dolino, ampak tudi na vso Slovenijo, sloves nekaterih pa seže tudi preko meja (v Evropo in dlje).

Kip Jakoba Petelina Gallusa v Parku kulturnikov

Na kvadrastem kamnitem stebru stoji doprsni kip poznorenesančnega slovenskega skladatelja Jakoba Petelina Gallusa (lat. Jacobus Handl Gallus). Ima pretirano visok ovratnik, nos, brke in kozjo bradico, lasje na kipu so kratki. Kip je portret Jakoba Petelina Gallusa in sodi v posvetno temo. Sporočilo na stebru se glasi: ,,Evropa je prisluhnila melodijam njegovega talenta od domače govorice in od šuma domačih gozdov.” Rodil se je 3. julija ali 31. julija 1550 v občini Ribnica (Vojvodina Kranjska), ki je takrat spadala pod Sveto rimsko cesarstvo. V drugi polovici svojega življenja je ustvarjal na Moravskem in Češkem, kjer je tudi živel. Kip je pomemben za Ribnico, saj je bil Jakob Petelin pomemben domačin in Evropsko znan. Ribničani so zelo ponosni nanj. Kip je ustvaril Stane Jarm.

     

Slika 1, 2: Kip Jakoba Petelina Gallusa (Foto: Miha Maležič)

Kip je visok 54 cm in širok 28 cm. Je realističen in ima polno telesnost. Kompozicija je navpična, barva je bila najprej rjava, ki se je čez čas spremenila v sivo. Postavljen je v naravno okolje, zato je svetloba naravna. Narejen je iz brona, ki je bil poglajen, zato je kip gladek in nima ostrih robov. Bron je zlitina, sestavljena predvsem iz bakra, pogosto s približno 12 % kositra in z dodatkom drugih kovin in včasih nekovin, kot je fosfor. Glavna značilnost brona je, da je odporen proti koroziji.

O avtorju – Stanislav (Stane) Jarm

Kipar Stane Jarm se je rodil 31. oktobra 1931 v Osilnici v družini z rezbarsko tradicijo. Po končani osnovni šoli v Osilnici leta 1946 je s pomočjo sestre opravil sprejemne izpite na Srednji šoli za umetno obrt v Ljubljani. Šolanje je nadaljeval na takratni Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (danes ALUO), kjer je med letoma 1950 in 1954 študiral kiparstvo. Umrl je 1. oktobra 2011 pri 79 letih v Kočevju.

Slika 3: Stane Jarm (Vir: https://www.kocevskibrlog.com/stane-jarm, 20. 11. 2019)

Po končanem šolanju se je preselil v Kočevje, kjer je bil do svoje upokojitve zaposlen kot likovni pedagog. Bil je soustanovitelj Likovnega salona v Kočevju. Kot umetnik je bil aktiven na področju kiparstva, grafike in risbe. Je avtor šestnajstih različnih javnih spomenikov v Sloveniji. Ustvaril je Deklico s piščalko v Kočevju in še mnogo različnih umetnin (npr. Kip Jezusa Kristusa v Ribnici …). Leta 1964 je prejel nagrado Prešernovega sklada in leta 1988 Šeškovo nagrado za življenjsko delo. Leta 2000 je postal častni občan Občine Kočevje in leta 2007 še častni občan Očine Ribnice.  Leta 2001 je dobil odličje sv. Cirila in Metoda. Leta 2012 je bil nagrajen s priznanjem Občine Kočevje deklica s piščalko.

Umetnina je zelo zanimiva, saj jo je ustvaril Stane Jarm, ki je običajno ustvarjal iz lesa, izbrani kip pa je ustvaril iz brona. Če ne bi bil samo doprsni, ampak celotno telo, bi v parku zelo izstopal. Park je zelo pomemben za Ribnico, saj vsak, ki hodi po gradu, opazi te pomembne može. Kipi se mi zdijo primerni, saj si ti ljudje, ki so bili pomembni za Ribnico, zaslužijo imeti priznanje.

Miha Maležič, 2. a (šolsko leto 2022/2023)

 

 

 

VIRI IN LITERATURA:

  1. Jakob Petelin Gallus. (2020). Dostopno 10. 11. 2022 na: https://sl.wikipedia.org/wiki/Jakob_Petelin_Gallus
  2. Juvanc, M. (b. l.). Park kulturnikov v Ribnici. Dostopno 10. 11. 2022 na: https://www.momus.si/park-kulturnikov-v-ribnici/.
  3. Juvanc, M. (b.l.) Spomenik Jacobusa Handla Gallusa v parku kulturnikov. Dostopno 10. 11. 2022 na: https://www.momus.si/spomenik-jacobusa-handla-gallusa-v-parku-kulturnikov/.
  4. Stane Jarm. (2020). Dostopno 24. 11. 2022 na: https://sl.wikipedia.org/wiki/Stane_Jarm.
  5. Ribnica skozi stoletja. (1982). Monografija. Ljubljana: Mladinska Knjiga, Ribnica: Skupščina občine, Zagreb: Založba Spektar. Str. 1–2.
  6. (2020). Dostopno 24. 11. 2020 na:https://sl.wikipedia.org/wiki/Bron.