POUSTVARJENJE LITERARNEGA LIKA V KIPARSKI OBLIKI

Ustvaril ga je Stane Jarm 9. junija 1995. Tehnika je razbarjenje, narejen je iz lesa. Je delno ekspresiven. Danes stoji pred vrtcem Ostržek v Kočevju.

Kip ima polno telesnost, kompozicija je navpična, je temno rjave barve. Narejen je iz lesa, površina je valovita, daje bolj hrapavo in grobo podobo.

Slika 1: Ostržek ( FOTO: Timotej Bajo)

 

Slika 2: Zadnji del Ostržka (FOTO: Timotej Bajo)

Slika 3: Zgornji del Ostržka (FOTO: Timotej Bajo)

Kip upodablja Ostržka, literarni lik, ki je lutka z dolgim nosom. Nadja Kovačič ga je označila tako: »S svojo trmasto držo in navihanim nasmehom na poseben način izraža (Jarmov) značaj.« Ikonografska tema je posvetna, saj je literarni motiv povzet po Collodijevi  knjigi »Dogodivščine Ostržka«. Ostržek se nahaja pred vhodom v vrtec Ostržek in je njegov simbol. Postavljen je pred vhodom. Glede na to, da je Ostržek znan po tem, da ima dolg nos zaradi laganja, si ga otroci jemljejo kot poduk, da se ne lažejo, drugače bodo imeli ravno tako dolg nos, kot ga ima on. Izraža tudi veselje, navihanost, odkrivanje novih stvari, dobroto in spoznanja ob težavah. V Italiji v Toskani, bolj specifično v Collodiju, praznujejo Ostržkov praznik, ker je bil tam ustvarjen. Vas je imenovana celo po avtorju Carlu Collodiju.

Slika 4: Ostržek na modrem konju v Collodiju (Vir: https://www.pomurec.com/vsebina/24369/Toscana__dezela_mogocnih_zgradb__zgodb_in_skrivnosti)

Stane Jarm je kip ustvaril leta 1995. Kip je imel veliko težav od svojega nastanka, saj je bil vandaliziran in uničen, zato so ga morali znova narediti. Ostržek ni edini Jarmov kip v Kočevju. Ustvaril je tudi še precej drugih, na primer Deklica s piščalko, Trio, Ujete, obeležje v parku pred Osnovno šolo Zbora odposlancev …

Kip se mi zdi delno pust, saj nima močnih barv, kar bi lahko bilo zato, ker je zaščiten s plastičnim prozornim valjem. Všeč mi je njegova velikost, ne zdi se mi niti prevelik niti premajhen. Njegova postava je rahlo srhljiva, ker je tako nenavadna. Na obrazu mi je všeč njegova preprostost, ni preveč podroben. Najbolj mi je všeč material, iz katerega je narejen. Valoviti les se mi zdi unikaten material, ki pri kipu najbolj izstopa.

Timotej Bajo, 2. b (šolsko leto 2022/23)

 

 

 

VIRI IN LITERATURA:

  1. Kovačič, N. (2012) Stane Jarm – kipar: Spomeniki Staneta Jarma na Kočevskem. Založba: Pokrajinski muzej Kočevje.
  2. Ribič, I. (2020). Kočevska. Zgodba o Ostržku. Dostopno (1. 12. 2022) na: https://kocevje.si/Files/eMagazine/66/276049/Kocevska_57_WEB.pdf
  3. Toscana, dežela mogočnih zgradb, zgodb in skrivnosti. Majhna vas Collodi, rojstno mesto pravljičnega junaka Ostržka.(2014). Dostopno (8. 12. 2022) na: https://www.pomurec.com/vsebina/24369/Toscana__dezela_mogocnih_zgradb__zgodb_in_skrivnosti