Secesijska historična vila

Vila Tschinkl je nastala leta 1908 na Kolodvorski ulici v Kočevju poleg sosednje vile Sajovic in je ena izmed secesijskih historičnih vil v Kočevju. Njen nastanek in uveljavitev tega sloga v Kočevju je spodbudila izgradnja nove ljudske šole leta 1893.

Secesija je gibanje mladih slikarjev in arhitektov, ki so se v zadnjih letih 19. stol. odcepili od tradicionalnih umetniških slogov. Na Slovenskem je bil prisoten predvsem secesijski slog Dunaja, ki se je sprva uveljavil v Ljubljani, nato pa še drugod po Sloveniji. Stavbe v tem slogu so na Slovenskem nastajale večinoma  v času od 1901 do 1909.

Opazne značilnosti obdobja so: izbira rumene, modro-zelene ter rjave barve, uporabljeni so različni materiali (steklene in lesene površine), opazimo vegetabilni cvetlični okras ter zračnost, ki je vidna ob velikem številu oken.

Slika 1: Vila Tschinkl (Foto: Eva Bavdek)

Stavba je visoka in prostorna, ima leseno verando, ki sega od pritličja do strehe. Na desni strani vile stoji zidan prizidek v obliki polovičnega osemkotnika, ki sega do 1. nadstropja in se zaključi z balustrado. V stavbi je bila včasih prodajalna mešanega blaga, ki je kasneje postala prva prodajalna koles v Kočevju. Po 2. svetovni vojni so na vzhodni strani vile dodali prizidek za trgovino, ki je bila znana tudi kot »Miličarska«. Sedaj je stavba namenjena bivanju.

Slika 2: Vila Tschinkl — lesena veranda (Foto: Eva Bavdek)

                                                                                                                                                                                                               

Po mojem mnenju je stavba v Kočevju zelo pomembna, saj prikazuje prisotnost secesije v tem prostoru. Vila Tschinkl je zelo zanimiva, še posebej mi je všeč leseni del, ki ji da poseben čar. Zanimivo je tudi rastlinsko okrasje, ki stavbo naredi bolj naravno, ter prizidek, ki se zelo razlikuje od preostalega. Stavba bi izgledala  opaznejša, novejša in elegantnejša, če bi celoto, vključno s prizidkom, prebarvali na enako barvo in prizidku dodali kakšen secesijski vzorec, kakršnega lahko opazimo ob oknih. Na vilo bom zdaj gledala kot pomembno secesijsko stavbo, ki je veljala za prvo prodajalno koles v Kočevju.

Eva Bavdek, 2. b (šolsko leto 2021/2022)

VIRI IN LITERATURA:

  1. Izlet v Kočevje. Izlet na Kočevsko. Foto zgodba o Kočevju, znamenitosti in zanimivosti. Blog na dan 31. marec 2016. Dostopno (5. 11. 2021) na: https://foto-zgodbe.blogspot.com/2016/03/izlet-v-kocevje.html
  2. Dostopno (12. 11. 2020) na: https://sl.wikipedia.org/wiki/Secesija_(obdobje)
  3. PIRKOVIČ, J., MIHELIČ, B. (1997): Secesijska arhitektura v Sloveniji. Ljubljana: Ministrstvo za kulturo.
  4. RESMAN, B., SERAŽIN, H. (2010): Umetnostna topografija Kočevja. Upravna enota Kočevje, Založba ZRC.

 

The Tschinkl Villa

Art nouveau historic villa

The Tschinkl Villa was built in 1908 on Kolodvorska ulica street in Kočevje next to the neighbouring Sajovic Villa and is one of the art nouveau historic villas in Kočevje. Its build and the development of this style in Kočevje were stimulated by the construction of a new folk school in 1893.

Art nouveau was a movement of young painters and architects who separated from traditional artistic styles in the last years of the 19th century. In Slovenia, mostly the art nouveau style from Vienna was present, first in Ljubljana and then it spread all over Slovenia. Most art nouveau buildings in Slovenia were constructed between 1901 and 1909.

Noticable features of the period are: the choice of yellow, blue-green and brown colours, the use of different materials (glass and wood surfaces), the vegetal floral decoration and the airiness visible in the large number of windows.

Photo 1: The Tschinkl Villa ( Photo by Eva Bavdek)

The building is tall and spacious, it has a wooden porch, which reaches from the ground floor to the roof. On the right side of the villa there is a brick extension in the shape of a half of an octagon, which extends to the 1st floor and ends with the balustrade. In the past the building functioned as a general store, which later became the first bicycle shop in Kočevje. After World War II an extension was added on the east side of the villa, which was known as »Miličarska«. Today the building is residential.

Photo 2: The Tschinkl villa- wooden porch (Photo by Eva Bavdek)

In my opinion the building is very significant for Kočevje, because it represents the presence of art nouveau in the area. The Tschinkl Villa is very interesting, I especially like the wooden part, which gives the building a special charm. The plant decoration makes the villa more natural and the extension differentiates from the rest. The building would be more noticeble, modern and elegant, if the whole villa and the extension were painted with the same colour and some art nouveau patterns were added to the extension, like the ones visible by the windows. Now I look upon the villa as an important art nouveau building, which is considered the first bicycle shop in Kočevje.

                                                        

Eva Bavdek, 2. b (school year 2021/2022)

SOURCES AND LITERATURE:

  1. Trip to Kočevje. Trip to Kočevsko. Photo story about Kočevje, sights and attractions. Blog on March 31, 2016. Available (5. 11. 2021) at: https://foto-zgodbe.blogspot.com/2016/03/izlet-v-kocevje.html
  2. Art nouveau. Available (12. 11. 2020) at: https://sl.wikipedia.org/wiki/Secesija_(obdobje)
  3. PIRKOVIČ, J., MIHELIČ, B. (1997): Art nouveau architecture in Slovenia. Ljubljana: Ministry of Culture.
  4. RESMAN, B., SERAŽIN, H. (2010): Art topography of Kočevje. Administrative Unit Kočevje, publisher ZRC.