Ena najbolj znamenitih skulptur mesta Kočevje

Deklica s piščalko je umetniško delo Staneta Jarma. Kip deklice je bil vlit iz brona leta 1959, na svoje mesto ob vodnjaku na Trgu svetega Jerneja pa ni bila postavljena vse do leta 1963. Zaradi porasta vandalizma v Kočevju leta 1996 in vseh poškodbah, ki jih je imel kip Deklice s piščalko, so ga ponovno postavili ampak tokrat pa po načrtih Bruna Urha.

Slika 1.: Deklica s piščalko iz leve strani
Avtor foto.; Kian Eržen

Kip Deklice s piščalko je narejen iz dveh delov in sicer iz oboka (ki je narejen iz betona), ter samega kipa deklice (ki pa je vlit iz brona). Kip deklice pa je nastal tako, da je Stane Jarm naredili obliko deklice v zelo velik kalup, ter nato v kalup vlil velike količine stopljenega brona, na koncu pa je kalup odstranil ter popravili nepravilnosti, ki so jih je prej izpustil.

Deklica s piščalko kot kip zelo izraža Jarmov pogled na obdobje med vojnami ter obdobje druge svetovne vojne in sicer zato, ker je umetnik vzel svojo inspiracijo iz teh dveh dogodkov ter jo izražal v svojih kipih in skulpturah. Njegove skulpture pa izražajo nekakšno trpljenje in žalost.

Kip je nastal po želji umetnika in nanj ni vplival noben poseben razlog razen umetnikova želja po ustvarjanju, pa tudi nobenega pomena nima za umetnost na Kočevskem.

Slika 1.: Deklica s piščalko iz desne strani
Avtor foto.; Kian Eržen

Deklica s piščalko se meni seveda zdi kot nekakšen odsev umetnika na njegovo umetnino, in sicer zgleda zelo žalostna, tako kot je bil njen umetnik. Moje mnenje do te umetnine je tudi zelo visoko saj sem pri njej spoznal svojo prvo ljubezen. Pomen te umetnine pa se ne odraža na neko umetnost ampak se bolj na človeka posamezno, saj se vsak lahko vidi v tej umetnini in si reče: »tale umetnina pa je zelo podobna meni…«

Kian Eržen

Viri:

– Resman Blaž in Helena Seražin: Umetnostna topografija Slovenije (2010).

– Wikipedija(datum objave neznan). Stane Jarm. [Online] Čas zadnje spremembe: neznan.  [Citirano dne : 10. 12. 2020 ; 15:00] Dostopno na naslovu: https://sl.wikipedia.org/wiki/Stane_Jarm